Biblioteken som tankesmedjor

Att uppfylla det demokratiska uppdraget i bibliotekslagen har blivit alltmer aktuellt och genom projektet Biblioteken som tankesmedjor utforskas vilken roll biblioteket kan anta för att fullfölja sitt demokratiska uppdrag i en digital samtid.

Biblioteken som tankesmedjor är ett projekt som drivs av de regionala biblioteksverksamheterna i Halland, Skåne, Blekinge/Kronoberg, Kalmar och Jönköping, med finansiering från Regionsamverkan Sydsverige. Projektet har utvecklats processuellt från år 2019 och den 4 december sprider vi erfarenheterna genom en digital delningskonferens. Tio pilotbibliotek från de medverkande regionerna har deltagit i projektet och utforskat bibliotekens demokratiska uppdrag utifrån sina demokratiska utmaningar.

Kan biblioteket stötta invånare att skriva medborgarförslag med hjälp av AI? Hur anordnar man en debatt på biblioteket och hur involverar man alla i det demokratiska samtalet?

Den 4 december kl. 9-12, med möjlighet för fördjupade frågor fram till kl. 13, bjuder vi in till en digital konferens för spridning av de erfarenheter och metoder som arbetats fram och för att lyfta hur biblioteken kan samverka med lokalsamhället för att arbeta ännu mer med det demokratiska uppdraget. Vi får också ta del av internationella exempel.

Den 4 december släpps även en skrift, Biblioteken som tankesmedjor – exempel och tips för folkbibliotek, där projektet beskrivs och pilotbiblioteken delar med sig av sina metoder för demokratiarbete på biblioteken. Den kommer att finnas tillgänglig på Region Skånes hemsida.

Biblioteken som tankesmedjor Delningskonferens – Utveckling Skåne