Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbete mellan Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg och Region Skåne kring bland annat
- infrastruktur
- kollektivtrafik
- kultur
- bredband och digitalisering
- energiförsörjning
- kompetensförsörjning
Samarbete sker på politisk och på tjänstemannanivå, där både styrande och oppositionspolitiker medverkar. Målsättningen är att skapa en grund för ökad tillväxt och hållbar utveckling i Sydsverige och Sverige.
I Sydsveriges sex regioner bor 2,7 miljoner invånare vilket representerar 26% av Sveriges befolkning. Därmed är Regionsamverkan Sydsverige en kraft att räkna med och en röst att lyssna till, och vi ser möjligheter att åstadkomma förändringar.
Med medborgarnas bästa för ögonen
Regionsamverkan Sydsverige bildades 1 januari 2016. Syftet är att med medborgarnas bästa för ögonen utveckla samarbetet mellan verksamheterna i våra sex sydsvenska regioner.
Vi vill skapa grund för ökad tillväxt i Sydsverige i ekonomiskt, ekologiskt, kulturellt och socialt hänseende. Grunden för denna ambition ska vara en strävan efter en helhetsorienterad och långsiktigt hållbar utveckling. Begreppet hållbar utveckling syftar på en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter.
Regionsamverkan Sydsverige vill samverka med staten, kommunerna, näringslivet och andra aktörer för att på bästa sätt ge förutsättningar för Sydsveriges och därmed för hela Sveriges utveckling.
Samarbete i Sydsverige har funnits länge, bland föregångarna till dagens organisation finns till exempel Sydsam och Sydsvensk Regionbildning.
Det som görs bättre tillsammans
Det som är gränsöverskridande och det som görs bättre tillsammans ska vara vägledande för all verksamhet i Regionsamverkan Sydsverige.
I Regionsamverkan Sydsverige enas vi kring utgångspunkter för den framtida utvecklingen. I våra positionspapper formulerar vi vår strävan och tillsammans arbetar vi för att realisera den utveckling vi vill få till stånd.
Positionspapper
Regionsamverkan Sydsverige har tagit fram positionspapper inom infrastruktur, kultur, kollektivtrafik samt arbetsmarknad och kompetensförsörjning. Positionspapperen tydliggör vad regionerna vill inom respektive område. När den övergripande bilden är beslutad var man vill komma så handlar det om att tydliggöra prioriteringar utifrån positionspapperen och därefter förverkliga genom insatser.
Regionsamverkan Sydsveriges positionspapper.
Fokusområden 2024
Styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige vill för 2024 fokusera på följande
inom infrastruktur:
– lämna remissvar på Trafikverkets inriktningsunderlag
– aktualisera positionspapper och prioriteringar
inom kollektivtrafik:
– utveckla Sydstaxa 2.0
– synkronisera och ensa regelverk, biljetter och försäljningskanaler
– säkerställa en god nivå på stationsmiljöer
– genomförande av ”enkla åtgärder för utveckling av tågtrafiken”
– samverka kring serviceresor
– utveckla ett sydsvenskt sommarkort utifrån den pilot som under 2023 varit i Skåne och Blekinge
inom kultur:
– agera gemensamt i strategiska kulturpolitiska frågor till exempel bevaka och följa upp utfallet av översynen av kultursamverkansmodellen
– underlätta för Sydsveriges kulturaktörer att samarbeta och utveckla beredningsgruppernas arbete och samverkan mellan konstområdena
– underlätta invånarnas möjligheter att uppleva och dela i kultur i hela Sydsverige samt bidra till breddat deltagande
inom bredband och digitalisering:
– driva konnektivitetsfrågan
– verka för bredband som femte transportslag
– påverkansarbete för tydliggörande av regionernas och nationella nivåns roll när det gäller bredband
inom energiförsörjning:
– effektprognoser – genom kartläggning / prognosticering av ett framtida effektbehov i energisystemet för att skapa bättre förutsättningar för samhällsplanering i stort och planering av energisystem, transportsystem samt utbyggnad av bostäder och industri / företag.
inom kompetensförsörjning:
– statistik, analyser och prognoser, kompetensbehov, regional utbildningsplanering, validering samt kompetensutveckling och omställning av yrkesverksamma
– påverkansarbete för att utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken ska utvecklas i en riktning som stödjer det sydsvenska perspektivet inom kompetensförsörjning.
Läs mer om regionerna som är medlemmar i Regionsamverkan Sydsverige.